
خاصیت چشمگیر موسیر برای سلامتی بدن
خواص بینظیر موسیر و روشهای مصرف آن در رژیم غذایی
لازم است بدانید که موسیر سرشار از مواد مغذی است و خواص بسیار ارزشمندی دارد؛ ازجمله میتواند کلسترول را کاهش دهد و خاصیت ضدسرطان و ضدمیکروب داشته باشد . همچنین می تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند . توجه داشته باشید که طعم موسیر چیزی بین سیر و پیاز است و برای رشد، نسبت به پیاز، به آب کمتری نیاز دارد و پوست آن نیز نازکتر از پیاز است . اما فراموش نکنید که همانند پیاز میتواند اشکتان را جاری نماید !
بدین ترتیب برای آشنایی بیشتر با خواص فوق العاده موسیر این مقاله را مطالعه فرمائید .
موسیر چیست؟
همانطور که گفته شد ، موسیر از جورههای (واریته) پیاز است و به خانواده آلیوم تعلق دارد. رنگ موسیر از قهوهای روشن تا قرمز متغیر است و گوشت آن سفید و همچنین در برخی مواقع سبز است . این گیاه در ظاهر شبیه پیاز است، ولی گوشت آن اصلا شباهتی به پیاز ندارد .
خواص فوق العاده موسیر برای سلامتی
توجه داشته باشید که موسیر ساختاری شبیه به سیر داشته و دقیقا طعم آن بین سیر و پیاز است .
در واقع احتمالا موسیر بومی جنوبشرقی آسیاست و از آنجا به هندوستان و منطقه مدیترانه آورده شده است . هزاران سال است که موسیر پرورش داده میشود و رد پای آن را در ادبیات یونان نیز میتوان یافت. اما در آفریقا معمولا موسیر پرورش داده نمیشود .
طعم موسیر به پیاز شباهت دارد ولی کمی ملایمتر است و به غذاها طعمی منحصر بهفرد میبخشد . موسیر را میتوان به روشهای مختلف استفاده کرد؛ ازجمله میتوان آن را بهصورت تازه یا در انواع ترشی به کار برد یا تفت داد و بهعنوان چاشنی به برخی غذاها اضافه کرد .
ارزش غذایی موسیر
ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم موسیر خردشده بدین شرح است:
- کالری: ۷۵؛
- پروتئین: ۲٫۵ گرم؛
- چربی: ۰؛
- کربوهیدرات: ۱۷ گرم؛
- فیبر: ۳ گرم؛
- کلسیم: ۳٪ نیاز روزانه بدن؛
- آهن: ۷٪ نیاز روزانه بدن؛
- منیزیم: ۵٪ نیاز روزانه بدن؛
- فسفر: ۵٪ نیاز روزانه بدن؛
- پتاسیم: ۷٪ نیاز روزانه بدن؛
- روی (زینک): ۴٪ نیاز روزانه بدن؛
- فولات (ویتامین B۹): میزان ۹٪ نیاز روزانه بدن.
در نهایت میزان پروتئین، فیبر و ریزمغذیهایی مانند کلسیم، آهن، منیزیوم، پتاسیم، فسفر، روی، مس، فولات و ویتامین A و ویتامین C در موسیر، در مقایسه با پیاز، بیشتر است .
بنابراین فواید موسیر به طعم خاص و دسترسی آسان آن محدود نمیشود، بلکه موسیر ارزش غذایی چشمگیری دارد که در برخی موارد از پیاز نیز بالاتر است.
خاصیت آنتیاکسیدانی
شاید مهمترین خاصیت موسیر وجود مقدار زیادی ترکیبات آنتیاکسیدانی باشد. ازجمله این ترکیبات میتوان کوئرستین، کمپفرول و سایر آنتیاکسیدانهای گوگرددار را نام برد.
لازم است بدانید که در موسیر نیز مانند سیر این آنتی اکسیدان ها زمانی آزاد میشوند که سطح سلول موسیر آسیب ببیند. این آسیب از طریق برش یا لهکردن ایجاد میشود. با آزادشدن این آنتیاکسیدانها، ترکیبی قدرتمند به نام آلیسین تشکیل میشود. آلیسین ترکیب قدرتمندی است که میتواند خطر بروز جهشهای سلولی و انواع سرطان را کاهش دهد .
بر اساس بررسی های انجام شده ، مصرف موسیر خطر بروز سرطان ریه، سرطان دهان، سرطان معده، سرطان روده بزرگ و سرطان سینه را کاهش میدهد .
افزایش گردش خون و سوختوساز
در حقیقت موسیر ازلحاظ دارابودن مواد معدنی مانند آهن، مس و پتاسیم غنیتر از پیاز است. در همین راستا ، آهن و مس در بدن، با تحریک تولید گلبولهای قرمز، به افزایش گردش خون کمک میکنند. با افزایش گلبولهای قرمز در جریان خون، گردش خون افزایش مییابد و اکسیژن بیشتری به نقاط مهم بدن میرسد . همچنین میزان انرژی، رشد سلولی، ترمیم بافتها و سوخت و ساز در بدن افزایش مییابد .
کاهش کلسترول و کمک به سلامت قلب
قاعدتا موسیر با کاهش کلسترول به سلامت قلب کمک می کند. آلیسین با تنظیم سطح کلسترول در بدن مرتبط است. آلیسین تولید آنزیم ردوکتاز را در کبد مهار میکند. این آنزیم معمولا در تولید کلسترول مؤثر است .
توجه نمائید که موسیر با کاهش کلسترول در بدن میتواند خطر بروز تصلب شرایین، بیماری سرخرگ کرونری، حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش دهد .
کاهش فشارخون
لازم به ذکر است که مطلع باشید ، خاصیت رگگشادگی (اتساع عروق) پتاسیم، در کنار فعالیت آلیسین که میتواند در بدن نیتریک اکسید را آزاد کند، میتواند فشار خون را بهطور چشمگیر کاهش دهد. خاصیت رگگشادگی میتواند به آرامش دیواره رگهای خونی کمک کند و باعث شود خون آزادانهتر در رگها جریان پیدا کند.
در حقیقت این امر از ایجاد لختههای خونی و افزایش فشار و استرس بر دستگاه قلبی ـ عروقی جلوگیری میکند و در نتیجه در سلامت قلب مؤثر است .
کنترل دیابت
کنترل دیابت یکی از خواص موسیر است. آلیوم و آلیل دیسولفید دو ترکیب موسیر هستند که خاصیت ضد دیابت دارند. آنها به تنظیم سطح قند خون در بدن کمک میکنند. این امر در افراد دیابتی که باید سطح قند خونشان را کنترل کنند مفید است.
موسیر میتواند در مبتلایان به دیابت نوع ۱ و نیز دیابت نوع ۲، در هر سنی، اثرات مفید داشته باشد.
آرامش اعصاب
در اصل ویتامین ها و مواد معدنی مختلف موجود در موسیر، ازجمله پیریدوکسین، میتوانند به آزادکردن گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در مغز کمک کنند. آزادشدن این ماده به پایین نگهداشتن استرس و کنترل سطح هورمونها در بدن کمک میکند. بنابراین، اگر به دنبال راهی برای کاهش استرس هستید و میخواهید و به آرامش ذهن برسید، موسیر میتواند با آزادکردن سریع گاما آمینوبوتیریک اسید مؤثر باشد .
بدین ترتیب ، موسیر مقادیر چشمگیری اسید فولیک دارد که از ویتامینهای ضروری گروه B است و با تنظیم هورمونی و واکنشهای آنزیمی مغز به سلامت روان و سلامت عاطفی افراد کمک میکند .
خاصیت ضدمیکروبی
عمدتا مطالعهای گسترده درمورد ترکیبات آلی گوگرد در سبزیجاتی مانند موسیر نشان داد این مواد غذایی خاصیت ضدباکتری، ضدقارچ و ضدویروس دارند. همچنین از سبزیجات خانواده آلیوم بهعنوان درمان سنتی سرماخوردگی، تب، سرفه و آنفولانزا استفاده میشود.
همچنین طبق مطالعهای 1 ماهه درمورد ۱۶ فرد بزرگسال که به حساسیت فصلی مبتلا بودند نشان داد که مصرف روزانه عصاره ۲۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر موسیر میتواند علائم را در ۶۲٫۵٪ افراد کاهش دهد.
همچنین مطالعهای دیگر درمورد ۶۰ نفر نشان داد که مالیدن عصاره نیمدرصد موسیر برروی تبخال میتواند بهطور چشمگیری زمان بهبود را کاهش دهد. تبخال در ۳۰ درصد افراد ظرف ۶ ساعت و در بقیه تا ۲۴ ساعت بهبود پیدا کرد، درحالیکه در صورت استفادهنکردن از موسیر زمان درمان ۴۸ تا ۷۲ ساعت طول میکشید.
درنهایت شستوشوی ۱۵ثانیهای دهان با عصاره موسیر و آب در مهار ۲۴ساعته باکتریهای دهان از کلرهگزیدین مؤثرتر واقع شد . فراموش نکنید که کلرهگزیدین یکی از دهانشویههای رایج است .